20170205_110238-01

CALENDARI DE SORTIDES TARDOR-HIVERN-PRIMAVERA 2017-2018

2017 busa

14 de gener de 2018 – Cingleres de Busa

5 juliol, 2017 Comentaris tancats a 11 de febrer de 2018 – El Castellot PROPERA ACTIVITAT

11 de febrer de 2018 – El Castellot

2017 castellot3

2017 castellot1

Aquest mes ens aproparem al municipi penedesenc de Castellvi de la Marca situat a l’oest i a pocs quilòmetres de Vilafranca del Penedès. El nostre objectiu serà la pujada a les runes de El Castellot, des d’on gaudirem un esplèndid mirador sobre la plana del Penedès i a 469 metres d’altitud sobre el nivell del mar.

Abans de començar la nostra caminada de 11 km, 370 metres de desnivell i 3 hores de marxa, esmorzarem al bar de La Societat de La Mùnia.   Amb la panxa plena ens arribarem amb els cotxes fins a l’esglèsia de Sant Sadurni, al peu del  Castellot. 

El Castellot s’esmenta per primera vegada l’any 977 en ocasió d’una venda que feu el comte Borrell de Barcelona. Aquest castell defensava els límits occidentals de la comarca, i va ser el centre (juntament amb el de Castellvell de Rosanes) d’un dels llinatges feudals més importants de la marca del Penedès, els Castellvell, els quals van adquirir la propietat vers l’any 1023.

L’imperi carolingi va construir a les seves fronteres unes entitats geogràfiques i militars que s’han anomenat marques. La toponímia ha deixat traces d’aquest fet a Castellví de la Marca, antigament Castellvell de la Marca. Del poble vell en resten escassos vestigis. Castellvell estava situat sota el castell conegut com el Castellot.

La torre mestra circular tenia interiorment un diàmetre de 220 cm a la planta baixa, amb unes parets de 165 cm de gruix. L’alçada era d’uns 10 m, i tal com succeeix a la majoria de les torres s’hi entrava a mitjana alçària per una escala de fusta, que en cas de perill, podia ser retirada.

Adossada a la torre hi ha les restes d’una dependència i d’una cisterna, probablement utilitzada pel castlà, la seva família, alguns servents i alguns soldats, que eren els qui hi vivien permanentment. Els Castellvell era una família poderosa que tenia molts altres castells i propietats i no venien a residir-hi molt a sovint.

La posició del Castellot és privilegiada, des d’allà es poden divisar els  següents edificis militars: al nord, el castell de Font-rubí i el de Foix; al nord-est, la Granada i Subirats; a l’est, Olèrdola; al sud-est, Castellet; al sud, Banyeres, Lletger i Santa Oliva; i a l’oest, la torre de Can Pascol i el Montmell. De dia la comunicació es feia a través de senyals de fum, de miralls, o fent onejar draps, i de nit, fent senyals de foc.

Arran de cingle i prop de la torre hi ha les restes de l’església romànica de sant Miquel que era la capella del castell. L’església també tenia les advocacions de Sant Pere i de Santa Maria. Hi residia un prevere que havia de celebrar diàriament missa (1293). 

El Castellot i les seves  dependencies es van abandonar el segle XIII

 

2017 castellot

Acabada l’excursió ens adreçarem a Sant Sadurní d’Anoia on tindren la ja tradicional calçotada d’hivern. Unes setmanes abans, us farem arribar pel whatsapp del CEA l’indret, preu i com reservar per a  de la calçotada. 

Comments are closed.